Overbelasting

Informatie – Overbelasting

Overbelasting is de situatie waarin de groep in de meterkast overbelast wordt. Er wordt op dat moment meer stroom gevraagd dan de groep kan leveren, waardoor de groep ‘er uit slaat’. Dit is de beveiliging van de elektrische installatie. Door een te hoge stroom die door de kabels gaat lopen, kunnen de stroomkabels erg warm worden en wanneer dit niet tijdig wordt gestopt, kan er zelfs brand ontstaan.

Overbelasting van een groep is doorgaans het geval doordat er meerdere zware apparaten tegelijkertijd aanslaan. Te denken valt aan de vaatwasser, waterkoker, frituurpan of de wasdroger.

Hoe voorkom ik overbelasting?

Overbelasting

Het is vaak vrij eenvoudig om overbelasting te voorkomen als je eenmaal weet wat het zwakke punt in de installatie is. Een reguliere stop kan 16 Ampère aan. Bij een spanning van 230 Volt betekent dit dat er maximaal 16 x 230 = 3.680 Watt tegelijk afgenomen kan worden. Wanneer een frituurpan 3.000 Watt nodig heeft, kan er daarnaast op dezelfde groep dus nog maximaal 680 Watt aan apparatuur draaien. Als er dan ook een afzuigkap van 1000 Watt draait, is de kans groot dat de stop er uit springt. Je kunt dit voorkomen door de apparaten op verschillende groepen aan te sluiten. Nu is een afzuigkap iets wat je niet snel op een andere groep aansluit, maar de frituurpan kun je mogelijk wel op een andere groep aansluiten.

OverbelastingNieuwe groepen toevoegen

Een andere oplossing is om nieuwe groepen te laten toevoegen. In bovengenoemd voorbeeld kan dan de afzuigkap samen met bijvoorbeeld de vaatwasser op een andere groep gezet worden, zodat het probleem niet meer voorkomt. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om ervoor te zorgen dat de zware apparaten niet meer tegelijkertijd aan gaan, maar in de praktijk vergeten veel mensen dit en levert het regelmatig ergernis op. Het toevoegen van nieuwe groepen is daarom doorgaans een goede oplossing voor dit probleem.

Een storing geeft een probleem aan

Wanneer u last hebt van een stroomstoring, staat het vast dat er ergens een probleem is opgetreden. Dit probleem moet dan ook verholpen worden alvorens de stroom weer op het net wordt gezet. Gebeurt dit niet, dan kunnen er brand- en levensgevaarlijke situaties ontstaan. Voorkomt u dit dus door tijdig contact op te nemen met onze storingsdienst. Wij zitten voor u klaar! U kunt contact met ons opnemen via het menu bovenaan de site, of via het nummer 085-1304670.