Testen van de aardlekschakelaar

Informatie – Testen van de aardlekschakelaar

Sinds 1975 is in elke woning een functionerende aardlek verplicht. Deze aardlekschakelaar verhoogt de veiligheid in woningen aanzienlijk door de uitgaande en inkomende stroom in de woning te vergelijken. In normale gevallen is deze hoeveelheid gelijk omdat de stroom de elektrische installatie niet kan verlaten. Als er echter een verschil wordt gedetecteerd, gaat de schakelaar uit van een storing en wordt onmiddellijk de stroom afgeschakeld. Vaak betekent dit dat er ergens in het elektronische circuit in de woning een probleem is met de aarding waardoor de stroom de kring kan verlaten.

Test de aardlekschakelaar!

Omdat een goed functionerende aardlek van groot belang is, is het zaak met enige regelmaat de aardlekschakelaar te testen. Het grote voordeel van deze testen is dat een defecte aardlekschakelaar tijdig ontdekt kan worden. Wanneer deze niet tijdig wordt ontdekt, kan er levensgevaar ontstaan doordat de stroom niet wordt afgeschakeld bij kortsluiting.

Testen van de aardlekschakelaar

Het testen van de schakelaar is lang niet zo ingewikkeld als het klinkt. We geven hieronder
een kort stappenplan om de werking te kunnen testen.

Aardlekschakelaar

  1. Open de meterkast en lokaliseer de aardlek; vaak staat hier duidelijk op dat het de aardlek betreft.
  2. Op de schakelaar staat een testknop: druk die in.
  3. De schakelaar schakelt zich – als hij goed werkt – direct uit. Dit is het teken dat hij goed functioneert. Schakel de schakelaar weer in door de knop de andere kant op te drukken.

Wanneer de schakelaar niet blijkt te werken, neem dan ogenblikkelijk contact met ons op. Het is zeer belangrijk dat een defecte schakelaar op tijd wordt vervangen om ernstige problemen te voorkomen. Bel ons op  085-1304670 of vraag een gratis en geheel vrijblijvende offerte aan.